Coccidiose veroorzaakt veel schade bij kippen. De invloed op het financiële en technische resultaat is groot. Wat is coccidiose, en vooral: wat kun je ertegen doen?
In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:
Coccidiose wordt wel omschreven als sluipmoordenaar, omdat het soms moeilijk te herkennen is. De belangrijkste signalen vanuit de kip zijn het krabben van voer, een ruw verenkleed, een bleke kop en het vertonen van groepsgedrag. De mest verkleurt in sommige gevallen of wordt slijmerig. Verder loopt de water-voerverhouding op doordat de voeropname stagneert.
Bij een koppel kuikens bedraagt de schade gemiddeld 8 cent per kuiken, ernstiger gevallen overschrijden ruimschoots de 10 cent (bron: Schothorst, 2016). Vroegtijdige signalering kan verdere schade voorkomen.
De oorzaak van coccidiose is de eencellige darmparasiet Eimeria, waarvan zeven varianten (Eimeria spp) kunnen voorkomen bij de kip. Bij vleeskuikens spelen vooral Eimeria aceryulina, Eimeria maxima en Eimeria tenella een rol. Vleeskuikens kunnen met meerdere coccidiose-soorten tegelijk besmet zijn. De 'eitjes' van coccidiose (oöcysten) zijn zeer resistent en kunnen jarenlang overleven buiten het lichaam.
De oöcysten van de verschillende coccidiose-soorten zijn in principe altijd op een bedrijf aanwezig. Zij kunnen via de lucht, maar ook via schoensel, van bedrijf naar bedrijf overgedragen worden. Coccidiose leidt alleen tot ziekte wanneer de infectiedruk te hoog is of wanneer de weerstand van het kuiken onvoldoende is. Vanaf het moment dat de eendagskuikens in de stal komen, kunnen zij oöcysten opnemen.
De gevolgen zijn afhankelijk van de mate en de soort van besmetting. De voornaamste schade wordt in de darmwand aangericht. De darmwand gaat eiwitten lekken, die een voedingsbron vormen voor o.a. clostridium. Bij zwaardere besmettingen zien we ook darmontstekingen met energieverlies van het kuiken als gevolg. In beide gevallen verslechtert de voerefficiëntie en soms stijgt de uitval. Ook het stalstrooisel heeft hieronder te lijden, waardoor het dierenwelzijn in het gedrang komt (voetzolen, mestvlekken en huidontstekingen).
Voer is een enorm belangrijk onderdeel in het gezond houden van uw kuikens. Het Apollo voerconcept is speciaal ontwikkeld voor een gezonde en efficiënte groei. Het concept kenmerkt zich door slimme schakelmomenten: dus géén voerwisseling op die dagen dat coccidiose vaak waarneembaar is en op momenten met risico op ent-reacties.
Een voerschakeling kan stress veroorzaken bij een kuiken. Door de aangepaste, slimme schakelmomenten verkleint Apollo de kans op stress en ziekte bij de kuikens. “Apollo kent geen voerwisselingen op momenten dat ent-reacties kunnen optreden of wanneer de coccidiosedruk hoog is,” aldus Joost Sparla, Marketing en Technisch Directeur Pluimvee ForFarmers. “Doordat de kuikens van dag 10 tot circa dag 25 dezelfde grondstoffen, nutriënten, vitaminen en mineralen krijgen, lieten de testbedrijven een betere vertering in met name de tweede en derde week zien, wat de resultaten ten goede komt.”
Bekijk onderstaand filmpje voor meer uitleg over het Apollo voerconcept.