Zo zorg je voor een goed klimaat in de kalverstal

Hoe stel je de ventilatie van de kalverstal in bij dalende (najaars-)temperaturen? Hoe hoog mag de relatieve luchtvochtigheid zijn? En waar kun je nog meer op letten? Hou tocht, kou en vocht zo veel mogelijk buiten de deur met deze tips.

Kennis
Vleesvee
Header klimaatinstellingen - ForFarmers Nederland

Tip 1: Zet de luchtinlaat iets kleiner

Hou de wind buiten met een winddrukkap over de luchtinlaat en zet de inlaat iets verder dicht. Nóg beter is een automatisch geregelde luchtinlaat.

Tip 2: Controleer de luchtverdeling

Check met een rookproef of de lucht zich rustig en gelijkmatig verdeelt over de hokken. Bij voergangventilatie is het de bedoeling dat de lucht óver de hokafscheiding rustig bij de kalveren komt. Maak kieren en gaten onderin goed dicht om te voorkomen dat de lucht onder of tussen de hokafscheiding zo de put in vliegt.

Tip 3: Laat de begintemperatuur zakken

Bij lagere buitentemperaturen in combinatie met een hogere luchtvochtigheid moet je meer ventileren om het vocht buiten te houden. Laat de begintemperatuur ventilatie zakken van 20 °C in september tot 16 °C in januari. Elke maand een graadje lager dus. Wordt het buiten snel kouder? Zak dan iets sneller mee en vice versa.

Klimaatkast

Tip 4: Voldoende minimumventilatie

Stel de minimum hoeveelheid ventilatie (m3) zo in dat de stal droog blijft bij de minimum stand. Vocht is funest voor je stal, maar nog belangrijker: het is ook een voedingsbron voor schimmels en ziektekiemen. Hou als vuistregel aan: relatieve luchtvochtigheid (rv) + ruimtetemperatuur ≤ 95 en liefst nog iets lager. Is de ruimtetemperatuur 16 graden, dan mag de relatieve luchtvochtigheid dus maximaal 79 zijn. Er zijn heel eenvoudige en voordelige rv-meters te koop, die een goede indicatie geven van de relatieve luchtvochtigheid in de stal.

Tip 5: Check verwarmingsapparatuur op tijd

Check vóórdat het echt koud wordt of je verwarmingsapparatuur, zoals heteluchtkanon of vloerverwarming, goed functioneert. Isoleer de verwarmingsleidingen, zodat je geen warmte verliest op plekken waar dat niet nodig is.

Kalveren

Tip 6: Controleer de putdeksel

De zuigput van de mest is een belangrijk aandachtspunt: veel van die deksels zijn niet luchtdicht. Dat betekent dat de lucht via de put de stal instroomt, met putventilatie en slechte lucht in je stal als gevolg. Check daarom of de putdeksel goed afsluit.

Ook een goed klimaatadvies nodig?

Twijfel je of het klimaat in je kalverstal goed afgesteld staat of wil je gedegen advies om een klimaatprobleem op te lossen? Neem dan contact op met klimaatspecialist Jan van den Brink van FarmConsult of raadpleeg je vleesveespecialist, accountmanager of jouw regionale ForFarmers dealer. Met een klimaatcheck voorkom je nadelige effecten door klimaat en presteren je dieren beter.

Jan van den Brink 800 800