Wist je dit al over groenbemesters?

De uiterste inzaaidatum van een vanggewas na mais op zand- en lössgrond is verlengd naar 21 oktober 2024. Ook is het verplicht om in de periode van 2023 tot 2026 één keer een rustgewas te telen. Heb je een ‘niet-vlinderbloemige’ of een graszaadstoppel als groenbemester, houd dan rekening met het volgende. Check ook de tip onderaan dit artikel.

Nieuws
Melkvee
Vleesvee
Geiten
Schapen
Bedrijfsadvies
Header gras - ForFarmers Nederland

Niet-vlinderbloemige of graszaadstoppel als groenbemester

Als je uiterlijk 31 augustus aansluitend na de teelt van graan, graszaad of koolzaad een ‘niet-vlinderbloemige groenbemester’ hebt gezaaid, geldt onder voorwaarden een stikstoftotaalnorm (zie tabel 1). De groenbemester laat je minimaal tot en met 31 januari 2025 staan.

Gebruik je een graszaadstoppel na de graszaadteelt als groenbemester? Dan mag deze blijven staan, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je gebruikt de graszaadstoppel niet meer voor de graszaadoogst.
  • Je vernietigt de graszaadstoppel in het najaar of in het opvolgende vroege voorjaar.
  • Je oogst het graszaad uiterlijk 15 september.
  • Op zand-, löss- en veengrond laat je de stoppel tot minimaal 1 december staan.
  • Op kleigrond houdt je de stoppel minimaal 8 weken in stand.

Tabel 1: Stikstoftotaalnorm groenbemesters

Stikstoftotaalnorm groenbemesters

Let op: Als de grond in een grondwaterbeschermings-, Natura-2000 (bufferzone) of NV-gebied ligt, dan geldt er een stikstofkorting van 10% of 5%.

Meer info en een tip

Wil je meer weten over het inzaaien van een vang- of rustgewas, lees hier meer. En let op: Gele mosterd mag je niet als vanggewas telen na mais!