Voorsprong in opfok door automatisch melk en brij voeren

Het automatisch voeren van melk en brij via het systeem van Nutrix+ geeft biggen een voorsprong in opfok. Vakmagazine Varkens.nl interviewde ForFarmers-topspecialist zeugen/biggen Peter Zanders hierover.

Nieuws
Varkens
Biggen

Stabiele voeropname

In de eerste week na spenen moeten biggen elke dag een goede en stabiele voeropname hebben. “Krijg je dat voor elkaar, dan hebben de biggen een voorsprong die ze niet meer uit handen geven”, zegt Peter Zanders, topspecialist zeugen/biggen bij ForFarmers. “Daarom moet je al vroeg in het kraamhok starten met melk en brij met plantaardige grondstoffen. Dat verhoogt de voeropname en de enzymproductie van maag en darmen."

Cruciale fase

De eerste week na spenen is en blijft een cruciale fase in het leven van een big. Vroeger was het vaak een probleem om de biggen de eerste dag aan het vreten te krijgen. Dat lukt inmiddels steeds beter mede doordat de genetische aanleg voor vreetcapaciteit flink is verbeterd. Daarnaast speelt het aanbieden van voer via extra voerbakjes een positieve rol. Wel zit er vaak een dip in de voeropname op de derde of vierde dag na spenen. 

Op de vijfde, zesde dag willen de biggen die dip weer inhalen en dan overeten ze zich. “Dat is nadelig omdat het verteringssysteem van de biggen nog niet is uitontwikkeld”, zegt Zanders. “De zuurgraad in de maag is nog niet laag genoeg en daardoor werkt het eiwitsplitsende enzym pepsine niet optimaal. Mede door het schrokkerig eten komt er dan onverteerd eiwit in de darmen. Dat is een voedingsbodem voor bijvoorbeeld colibacteriën, die speendiarree veroorzaken.”

Peter Zanders 800 800

Melk bijvoeren

Om dit probleem aan te pakken, wordt er vaak hoog verteerbaar, minder geconcentreerd voer verstrekt na spenen. Maar daarmee is het probleem niet helemaal van tafel. Zanders: “Het is superbelangrijk dat de biggen vóór het spenen veel voer met plantaardige grondstoffen krijgen.” Om dat te bereiken moeten de biggen zo snel mogelijk leren dat er iets anders is naast de melk van de zeug. Dat kan volgens de topspecialist het beste door melk bij te voeren. “Dat lijkt het meest op wat ze al kennen. De melk mag de biest overigens niet verdringen. Daarom mag je pas op de tweede dag beginnen met melk bijvoeren.”

Neem contact op met onze varkensspecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA varkens