Voordelen van silohygiëne op je pluimveebedrijf

Hoe vaak maak jij jouw voersilo’s schoon? Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar net als een auto of trekker heeft ook een silo onderhoud nodig. Besteed je hier te weinig aandacht aan, dan kan dat jou problemen opleveren en (veel) geld kosten. Zo is het tijdig reinigen van de silo's belangrijk om een goede voerkwaliteit te behouden.

Merk je dat er stof uit jouw silo’s komt? Dat je niet de volle capaciteit van de silo’s kunt benutten? Lijkt er iets mis te zijn met de vijzel of een van de pijpen? Dan is het waarschijnlijk tijd om de silo’s schoon te maken. Vaak hebben dit soort problemen te maken met vuile, verstopte filters of opgehoopt restvoer.

Kennis
Pluimvee
Legpluimvee
Vleespluimvee
Vermeerdering
Small web Silo HU002

Het belang van een schone silo

Er zijn verschillende typen silo’s. ForFarmers chauffeur Dick komt het regelmatig tegen: “Soms moet ik 30 ton voer lossen in een silo met ontluchtingsfilter met voldoende capaciteit en dan past er met moeite 26 ton in. Dan komt er al stof uit de silo’s. Vaak komt dit door verstopte of vuile filters. Die moeten eerst schoongemaakt worden, pas dan kun je de capaciteit van een silo optimaal benutten.”

Het is best een klus om de silo’s schoon te maken. Het kost tijd en je hebt de juiste spullen nodig of moet een gespecialiseerd bedrijf inschakelen wat kosten met zich meebrengt. Toch is het noodzakelijk. Met verstopte filters loop je het risico dat de silo knapt. Als dat gebeurt terwijl jijzelf of een erfbetreder in de buurt staat, zijn de gevolgen niet te overzien. En dan ben je beduidend meer geld kwijt dan aan een regelmatige schoonmaak.

Naast de silocapaciteit, zijn er nog een aantal belangrijke redenen om silo’s goed schoon te houden. Zo zijn restanten opgehoopt, oud voer een goede voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Door die schimmels en bacteriën kunnen toxines (gifstoffen) ontstaan die de kwaliteit en smakelijkheid van het voer beïnvloeden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en voeropname van jouw dieren wat resulteert in een verminderd technisch resultaat. Opgehoopt voer kan bovendien schade toebrengen aan de installatie en ertoe leiden dat de vijzel onderaan de silo kapotgaat, omdat het voer er niet door kan.

5 tips voor goede silohygiëne

  1. Draai de silo’s één keer per jaar helemaal leeg en maak ze schoon. Zo voorkom je dat er oud voer in zit en kun je ze (laten) reinigen. Heb je een meelvoeder of een vochtig voer, dan is het advies vaker schoon te maken.
  2. Controleer de silo’s en bijbehorende pijpen regelmatig op lekkage en aangekoekt restvoer. Check direct de technische staat.
  3. Je kunt jouw silo’s zelf schoonmaken met water (hoge drukspuit) of dit uitbesteden aan een gespecialiseerd siloreinigingsbedrijf.
  4. Laat de silo na schoonmaak voldoende opdrogen, voordat er nieuw voer in komt. Anders werk je schimmel- en bacterievorming in de hand.
  5. Vergeet de hygiëne rondom de silo niet. Ongedierte laat zich snel zien. Plaats geen kadaverton naast of op de looproute naar de silo. Heb je een silo met stofzak? Zorg ervoor dat de stofzak na gebruik in een afgesloten ton of container kan worden weggegooid.

Silohygiëne extra belangrijk bij warm weer

Voersilo's schoonhouden is extra belangrijk op warme dagen. Dan kan de temperatuur bovenin de silo behoorlijk oplopen. Wanneer de silo niet helemaal vol zit, warmt de lucht boven in de silo op. In de avond loopt de temperatuur terug wat zorgt voor condensvorming, waardoor voer aan de ruwe wanden van de silo kan blijven plakken. Bij hoge temperaturen en vocht gaan aangekoekte voerresten schimmelen en broeien.

“Gebrekkige silohygiëne kan een extra nadelig effect hebben op zonnepanelen”, vult Dick aan. “Als de silo’s of de filters niet goed schoon zijn, zorgt dit voor stof bij het inblazen. Dit stof komt terecht op de zonnepanelen, waardoor ze minder energie opwekken. Denk daarom ook goed na waar je de ontluchting van de silo plaatst.”