Voersamenstelling, grondstoffen en nutriënten

Neem een handvol pluimveevoer. Wat valt je op? Direct zijn verschillende deeltjes(groottes), structuren en kleuren zichtbaar. Een aantal ingrediënten zijn herkenbaar, zoals de mais. Andere zijn op het eerste oog niet meteen te zien, denk aan vet of olie. In dit artikel nemen we je mee in de voersamenstelling van onze legpluimveevoerders en vertellen we je over grondstoffen en nutriënten.

Kennis
Pluimvee
Legpluimvee
Header eieren voer - ForFarmers Nederland

Voersamenstelling

Goed voer is essentieel voor diergezondheid en -prestaties. Voor een optimaal rantsoen is kennis en inzicht in zowel grondstoffen als nutriënten van wezenlijk belang. Daar werkt ons team van nutritionisten, productmanagers en veevoedkundig samenstellers iedere dag opnieuw aan. In onze voersamenstelling beoordelen we de grondstoffen separaat en in combinatie op 3 punten:

  • Voederwaarde
    Dit is het belangrijkste kenmerk. Elke grondstof moet van toegevoegde waarde zijn in het voer. De voederwaarde van een enkele grondstof staat nooit op zichzelf, maar moet altijd in combinatie worden gezien met de overige grondstoffen in het voer. In de uiteindelijke samenstelling moet in de nutriëntbehoefte van de leghen worden voorzien. Hierbij maken we onderscheid in analytische componenten en componenten die verteerbaar zijn voor de specifieke diergroep.
  • Prijs
    De voederwaarde in relatie tot de prijs en beschikbaarheid bepaalt hoeveel van een bepaalde grondstof in het voer wordt opgenomen. De prijzen op de grondstoffenmarkt wijzigen continu. Met als doel de kostprijs van het voer zo laag mogelijk te houden, met behoud van kwaliteit, heeft dat ook gevolgen voor de samenstelling.
  • Fysische kwaliteit
    We letten specifiek op structuureigenschappen en ontmenging. Ook moet het meel niet teveel gaan plakken door vetten of olie. We streven naar een homogeen pluimveemeel met beperkte spreiding in deeltjesgrootte. Zo voorkomen we een selectieve opname van de voeders.

Bij dit alles staat stabiliteit van het rantsoen centraal; een stabiele voederwaarde garanderen, met zo min mogelijk verandering in het grondstoffenprofiel.

Grondstoffen

De belangrijkste grondstoffen voor legpluimvee zijn mais, tarwe, soja, zon, raap, oliën, kalksteen, gries-producten en haver(-producten). Grondstoffen kennen een variatie in fysische eigenschappen, wat zichtbaar is in de structuur van het product. Denk hierbij aan (graan)korrels, meel, schilfers, droog of nat als fysische vorm. Dit heeft invloed op het type bewerking dat ingezet wordt, zoals wel/niet malen of walsen, en op het opname-niveau in het voer. Onze specialisten houden hier rekening mee, om een stabiel pluimveemeel te produceren.

Nutriënten

Voeding gaat over voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd. Daarom wordt voeding ook wel nutritie genoemd. Een voersamenstelling bestaat uit een combinatie van grondstoffen die samen voldoen aan de nutriëntbehoefte van de biologische leghen of andere specifieke diercategorie. Daarbij is iedere grondstof drager van een specifieke combinatie aan nutriënten. En specifiek ieder nutriënt heeft weer zijn eigen functie voor het dier, zoals een rol in lichaamsprocessen, of het dienen als bouwsteen van het lichaam.

Naast productiefactoren hebben ook omgevings- of houderijfactoren een invloed op de behoefte van het dier. Zo hebben reguliere leghennen bijvoorbeeld een lagere energiebehoefte dan biologisch gehouden dieren. Belangrijke nutriënten voor de leghennen zijn:

  • Eiwitten, met daarin aminozuren, dienen als bouwstof voor spieren, organen en veren, maar ook voor energie.
  • Vetten dienen als bouwsteen van de huid en de eidooier. Ook voorzien ze in energie.
  • Koolhydraten dienen als energiebron of als energiereserve. Zo kan de hen haar lichaamstemperatuur, ademhaling en bloedsomloop, groei en productie van eieren in stand houden.
  • Mineralen en spoorelementen dragen bij aan de stofwisseling en de structuur en opbouw van lichaamsweefsels.
  • Vitamines zijn nodig voor stofwisselingsprocessen, onderhoud en productie.

Water

Wist jij dat water een ‘vergeten’ nutriënt is? Water is erg belangrijk voor de leghen. Het fungeert als oplos- en transportmiddel voor andere nutriënten. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van lichaamstemperatuur en de vertering. Drinkt een kip of kuiken niet genoeg, dan zal zij ook niet genoeg vreten. Bovendien heeft de waterkwaliteit een enorme invloed op de kwaliteit van de eieren. Een ei bestaat immers voor 65% uit water.

Pluimvee drinkwater