Fris van start met een goede reiniging en ontsmetting

Reiniging en ontsmetting - ForFarmers Nederland

Goede reiniging en ontsmetting is van groot belang in de pluimveehouderij. Alleen door goed te reinigen en ontsmetten voorkom je dat ongewenste ziektes, ongedierte en bacteriën een volgende ronde weer een kans krijgen. Voor een goede reiniging is het belangrijk dat alles stappen in de juiste volgorde worden gedaan, beginnend met een droge reiniging, gevolgd door een natte. Alleen als een stal goed gereinigd is heeft ontsmetting zin. Makkelijker gezegd dan gedaan.

In dit artikel vertellen we in het kort meer over een goede reiniging en ontsmetting. Voor een volledige uitleg en werkwijze verwijzen we naar het protocol reiniging en ontsmetting van GD.

Droge reiniging

Een droge reiniging bestaat o.a. uit het verwijderen van de mest, het bestrijden van aanwezige insecten met een insecticide, het verwijderen en schoonmaken van alle losse materialen zoals voersystemen, hoppers, kachels. Denk hierbij ook aan het ontruimen en stofvrij maken van bijgebouwen, zoals de hygiënesluis en het eierlokaal. En niet te vergeten installaties en materialen aan de buitenzijde van de stal, zoals de silo's. 

Natte reiniging

Bij een natte reiniging is het belangrijk uitsluitend drinkwater te gebruiken! Reinig van boven naar beneden en gebruik ruim voldoende (warm) water. Schuim alle te reinigen onderdelen voldoende in en houdt de inwerktijd van het reinigingsmiddel goed aan voor het afspoelen.
Neem ook de bijgebouwen mee in de natte reiniging, en vergeet hierbij de silo en silovijzel niet! Tot slot is het wassen van alle bedrijfskleding belangrijk. Was deze op minimaal 60 graden en reinig laarzen van binnen en van buiten. 

Ontsmetting

De ontsmetting van een bedrijf bestaat uit een natte en een droge ontsmetting. Hierbij wordt gebruikgemaakt van verschillende ontsmettingsmiddelen met elk één of meerdere werkzame stoffen. Voor alle middelen geldt dat de stal zeer goed gereinigd moet zijn, anders kan het effect van de werkzame stof door vuilresten tenietgedaan worden. Sommige ontsmettingsmiddelen werken goed bij lage temperaturen, andere juist niet. De natte ontsmetting kan uitgevoerd worden met een hogedrukreiniger en de droge ruimteontsmetting met een hogedrukvernevelaar. Verwijder voor de desinfectie alle aanwezige plassen en sluit de afvoerputten en doorvoeren.

Reiniging en ontsmetting nevel

Nevelontsmetting

Plaats voor de ontsmetting ventilatoren terug en sluit deze af. Werk in verband met veiligheid en het gevaar van desinfectiemiddelen altijd met zijn tweeën. Volg het stappenplan in het protocol reiniging en ontsmetting van GD.

Natte ontsmetting

Warm voorafgaand aan een natte ontsmetting eerst de stal op en sluit ventilatieopeningen. Werk ook bij een natte ontsmetting met minimaal twee personen en werk achterwaarts in de richting van de deuren. 
Volg ook voor een natte ontsmetting het protocol reiniging en ontsmetting van GD nauwkeurig.

Reiniging van het drinkwatersysteem

In het drinkwatersysteem slaan, tijdens het gebruik gedurede de ronde, vuilresten neer. Hierbij is er een risico op schimmel en bacteriegroei. Hou de drinkwaterkwaliteit daarom ook gedurende een ronde goed in de gaten en reinig deze in ieder geval voor een nieuwe ronde.