Meer melkgeld door aan de juiste knoppen te draaien

KringloopWijzer-Analysetool brengt verbeterpotentieel overzichtelijk in kaart. “Je moet toch steeds beter je best doen om Planet Proof te blijven”, stelt melkveehouder Edward Kok. In de zoektocht naar duurzaamheid, worden melkveehouders voortdurend uitgedaagd om milieu- en diervriendelijker én efficiënter te produceren. Edward liet zijn bedrijf daarom doorlichten met de KringloopWijzer-Analysetool van ForFarmers FarmConsult om aan de juiste knoppen te draaien en een beter bedrijfsresultaat te behalen.

Kennis
Melkvee
Bedrijfsadvies
Kringloop Wijzer Analysetool header - ForFarmers Nederland

Meerdere punten aanpakken

Het laaghangende fruit was al geplukt. “We waren al overgeschakeld naar soja met een lagere CO2-impact en besteedden veel aandacht aan de optimalisatie van ons grasland”, weet Kok nog te herinneren. “Toen Niek Visser, mede-eigenaar van ForFarmers dealerbedrijf Midland Voeders, als onze nieuwe voerleverancier ons erf opstapte, zijn we op zoek gegaan naar andere maatregelen om onze footprint verder omlaag te brengen en tegelijkertijd de resultaten op ons bedrijf te verbeteren.” In de stal liep het destijds niet zo soepel, vertelt Kok. “We hadden veel last van klauwproblemen en koeien die we als gevolg daarvan moesten afvoeren. Daarmee stond ook de melkproductie onder druk.” Met een team van specialisten van ForFarmers zijn één voor één verschillende aspecten op het bedrijf aangepakt.

Handzaam en overzichtelijk

Mestwetspecialist Mark Sligman van ForFarmers FarmConsult werd erbij gehaald om de cijfers van de KringloopWijzer met een speciaal ontwikkelde tool te analyseren. “Het werkt voor de boer heel eenvoudig”, legt Mark uit. “We verzamelen reeds bij de veehouder bekende gegevens en verwerken dit in onze analysetool.” “De KringloopWijzer is een moeilijk, dik rapport met heel veel getallen”, vindt Kok. “Dat leest niet echt lekker. Uit de KLW-Analysetool van ForFarmers rolt een veel handzamer en overzichtelijker rapport in handige rubrieken. Er zit bovendien een bedrijfsspecifieke vergelijking in met voorgaande jaren én een vergelijking met een referentiegroep.” Dat gaf de melkveehouder mooie inzichten. “Op sommige aspecten scoorde ik vergelijkbaar met referentiebedrijven en soms net iets beter”, vertelt Kok met enige trots in zijn stem. “Toch waren er ook genoeg punten om te verbeteren.”

Graslandbeheer en bijproducten

Samen met het team van ForFarmers en Midland Voeders selecteerde Kok vervolgens de punten die hij wilde aanpakken op zijn bedrijf. “Zo veel mogelijk goede kwaliteit gras van eigen land halen is een belangrijke knop om het kringloop-technisch beter te doen”, weet de boer. Om dat te verbeteren heeft Kok het afgelopen jaar geëxperimenteerd met kalendermaaien. “Maar dat het voeren van bijproducten gunstig is voor de carbon footprint, wist ik niet.” Niek Visser licht dit toe: “De meeste CO2-impact ligt bij het primaire productieproces. Bijproducten voeren past goed in de kringlooplandbouw, omdat je hiermee een restproduct uit de humane voedselindustrie, dat anders op de afvalberg komt, tot waarde maakt.”

Rantsoenaanpassing

Met enkele aanpassingen in de smakelijkheid van het rantsoen, de krachtvoerverdeling, mineralentoediening en de klauwverzorging, verbeterde de voeropname en algehele gezondheid van de veestapel én kregen ze de klauwproblemen onder controle. De productie ging van 1.113.000 kg melk met 4.45% vet en 3.37% eiwit naar 1.193.000 kg melk met 4.60% vet en 3.58% eiwit. Een flinke stijging in gehaltes dus, die de dieren ook gemakkelijker geven, volgens Edward. Nu produceren ze meer melk met praktisch dezelfde CO2-impact. “Het blijft een kwestie van finetunen. Als melkveehouder moet je zelf het initiatief nemen om de juiste knoppen te vinden om aan te draaien. De KringloopWijzer-Analysetool is daar een goed hulpmiddel in.”

KringloopWijzer-Analysetool

Kringloopwijzer (KLW)-Analysetool vertaalt de cijfers uit de KringloopWijzer naar een handig overzicht van zes pagina’s met sterke en verbeterpunten op het melkveebedrijf. Het rapport biedt inzicht in de huidige prestaties, vergelijkingen met eerdere jaren en met een referentiegroep van ForFarmers-klanten met dezelfde grondsoort en intensiteit. Dit levert concrete handvatten op voor melkveehouders die streven naar een lagere CO2 /kg meetmelk en andere duurzaamheidsaspecten.

Kringloopwijzer vrijstaand - ForFarmers Nederland

Ook uw saldo verbeteren met Karkasanalyse?

Wilt u ook meer inzicht krijgen in de karkasgegevens van uw vleesvarkens en sturen op uw resultaat? Neem dan contact op met uw specialist van ForFarmers of gebruik ons contactformulier.

CTA varkens