Juiste matrix zorgt voor een correcte rantsoenoptimalisatie

Een rantsoen optimaliseren heeft alleen nut als je met de correcte nutriëntwaardes rekent. Dat is gemakkelijk gezegd, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bijproducten zijn tenslotte veelal reststromen waarvan de nutriëntwaardes kunnen wisselen. Onder andere het seizoen, het verwerkte product en het productieproces zijn hierop van invloed. Hoe houdt ForFarmers de waardes actueel?

Kennis
Varkens
Zeugen
Biggen
Vleesvarkens
HomeMiXX

Continu matrixbeheer voor betrouwbaar advies

ForFarmers hecht veel waarde aan een betrouwbaar advies en besteedt daarom veel aandacht aan de juistheid van de matrixen waarmee gerekend wordt. Dit matrixbeheer is een continu proces dat rust op twee pijlers:

  • Matrixcontrole van leveranciers door periodieke controle van de belangrijkste stromen bijproducten
  • Ad hoc monstername bij klanten, zowel bij verdenking van een afwijking als ter controle.

Deze gegevens worden gecombineerd in één grote database, wat zorgt voor een efficiënt centraal matrixbeheer. Zijn er afwijkingen in een bepaalde productstroom? Dan wordt er bijgestuurd en zijn de brijvoerspecialisten direct op de hoogte.

Monitoring tegenover matrix

Een voorbeeld: de tabel toont de uitslagen uit de ForFarmers-monitoring van Tarwegistconcentraat Protiwanze, afgezet tegenover de matrix. Hieruit blijkt dat het product constant van samenstelling is. Dit betekent dat het product breed ingezet kan worden en met hoge aandelen. Om tot een zo voorspelbaar mogelijk resultaat te komen worden producten met meer spreiding in de analyses beperkter of niet ingezet.

Schermafbeelding 2024 09 09 162502

Afbeelding: tabel matrix

NIR voor snelle analyse

Na een monstername duurt het enige tijd voor de uitslag van een nat chemisch onderzoek in het laboratorium bekend is. Daarom heeft ForFarmers NIR (nabij infrarood) ijklijnen ontwikkeld voor de grote bijproductenstromen. Zo krijgen we binnen enkele minuten tijd een accurate uitslag van de belangrijkste nutriënten in een bijproduct. Dit bespaart kosten en verhoogt de snelheid waarmee op nieuwe informatie gereageerd kan worden.

Aan de hand van de belangrijkste nutriënten uit een lab- of NIR-analyse worden, via een uitgebreide database met verteringscijfers, alle andere nutriënten zoals de Netto energie waarde berekend. Zo kunnen de brijvoerspecialisten rantsoenen maken met een zo goed mogelijke inschatting van de voedingswaarde van bijproducten. Dit zorgt ervoor dat berekende, theoretische waarden uit een voeroptimalisatie en de praktijk zo goed mogelijk overeen komen.

Neem contact op met onze varkensspecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA varkens