"Ik draai beter dan ooit tevoren"

Jan Coninx heeft een regulier vleeskuikenbedrijf in het Belgische Kinrooi. Ruim twintig jaar voerde hij van dezelfde leverancier tot hij twee jaar geleden overstapte naar ForFarmers De Hoop. “Het was echt een sprong in het diepe, in een zeer moeilijke tijd”, zegt hij zelf. Maar de sprong pakte goed uit.

Kennis
Pluimvee
Vleespluimvee
Vermeerdering
Gezin Coninx Agroscoopbokaalwinnaar Vleespluimvee - ForFarmers Nederland

“Ik kende de goede reputatie van het voormalige De Hoop van horen zeggen; een kwalitatief goede zak voer waarmee je technisch scherp en stabiel kon draaien. Nadat ik enkele jaren geleden een flinke investering had gedaan, om het bedrijf uit te breiden en up-to-date te krijgen, had het dieptepunt waarin de vleeskuikenmarkt zich op dat moment bevond, een zeer grote impact op het bedrijf. Er werd in verhouding tot de gemaakte investeringen te weinig geld verdiend. Dit had op mij persoonlijk een enorme weerslag en ik voelde dat ik een belangrijke keuze moest maken, niet alleen voor mezelf en het bedrijf, maar ook voor mijn gezin. Op dat moment zat ik al ruim 20 jaar bij mijn toenmalige voerleverancier en dan ga je niet zomaar weg. Na lang wikken en wegen en veel gesprekken met vleeskuikenspecialist Flamur Llapashtica, gaven uiteindelijk de klik met hem en het vertrouwen dat ik in hem had de doorslag. In Juli 2021 ben ik overgestapt naar toen nog De Hoop en inmiddels dus ForFarmers De Hoop.”

Hoe het bedrijf is ontstaan

“Mijn vader was melkveehouder, maar ik had niet zoveel met koeien. In mijn jongere jaren hielp ik vaak mee met het kippen laden en toen ontdekte ik mijn passie voor vleeskuikens. In 2001 kreeg ik de kans om een vleeskuikenbedrijf te kopen met drie oude stallen van elk 1.000 vierkante meter. In 2012 hebben we één stal afgebroken en een nieuwe, grotere stal gebouwd met een warmtewisselaar. In 2017 waren de overige stallen aan de beurt. De twee nieuwe stallen kregen daglicht en warmtewisselaars en zijn in 2018 in productie gegaan. Zo hebben we het oorspronkelijke bedrijf weten uit te beiden van 50.000 naar 136.000 reguliere vleeskuikens. Emissiearm en toekomstbestendig bouwen was voor mij belangrijk. Ik hecht ook veel belang aan de uitstraling. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om de gevelsteen van de woning bij de stallen terug te laten komen. Zo vormt het samen een mooi geheel waar ik enorm van kan genieten.

Moeilijke marktomstandigheden dwingen tot sterk ondernemerschap

“Al vanaf het begin ben ik gewend om met contracten te werken met ingebouwde zekerheden. De voerleverancier verzorgde ook de afzet van de kuikens. Omdat alle variabelen in het contract min of meer vastlagen, werd mijn verdienste bepaald door de kuikens op het juiste gewicht te krijgen en technisch scherp te draaien. Dit heeft altijd goed gewerkt totdat de marktomstandigheden moeilijker werden en het contract niet meer rendabel was voor mij. Ik moest in die periode vier à vijf rondes veel geld bijleggen, waarmee ik behoorlijk inteerde op het vermogen. Het is een natuurlijke reactie om in je vertrouwde omgeving te blijven als het moeilijk gaat, maar uiteindelijk heeft dit de ondernemer in mij aangewakkerd en heb ik toch het lef gehad om de kansen die er lagen met beide handen aan te grijpen.”

De overstap ging niet zonder slag of stoot

“De afzet was in 2021 heel moeilijk vanwege de nasleep van corona. Niemand wilde de kippen afnemen. Flamur is toen gaan bellen met slachterijen en vond er toch één die drie rondes wilde afnemen. Na die drie rondes ben ik uiteindelijk rechtstreeks gaan samenwerken met een Belgische slachterij. Zo heb ik de afzet van de kuikens in eigen hand en dit bevalt me prima. Maar ook in de stallen was er werk aan de winkel. De eerste rondes was het echt zoeken. Ik moest na 22 jaar leren werken met ander voer en dit vergde veel inspanning, zowel van mij als van Flamur. Daarnaast ben ik echt een pietje-precies en wil ik het hoogst mogelijke rendement uit de stal halen. Als ik ook maar iets afwijkends opmerk bij de kippen onderneem ik direct actie. Ik stel dit dan niet uit en kan ook heel dwingend hierin zijn, want de gezondheid van de kippen staat ver op nummer 1. Na afloop van iedere ronde hebben we de resultaten en het verloop in de stal geëvalueerd en daar de voerstrategie op aangepast. Zo hebben we na een paar rondes de juiste balans weten te vinden die nu staat als een huis. De stallen zijn nu droger en ik heb ook nog eens veel meer werkplezier gekregen. Door die intensieve samenwerking ontstond er een nauwe band en een goede verstandhouding tussen Flamur en mij. Dit vormt een mooie basis voor de toekomst.”

Een mooie versmelting van het beste van twee werelden

“Aanvankelijk was ik wat sceptisch over de overname door ForFarmers, omdat ik juist gekozen had voor het kleine familiebedrijf De Hoop. Ik heb de toenmalige directeur ontmoet en dat gaf mij een goed gevoel. In een familiebedrijf heb je korte lijntjes, waardoor je snel kunt schakelen. Ik wist niet goed wat ik van het grote ForFarmers kon verwachten, aangezien ze destijds weinig tot geen klanten hadden in deze buurt. Nu merk ik dat het een goed georganiseerd bedrijf is dat de kennis en kunde van De Hoop omarmd heeft. Inmiddels kan ik vol overtuiging zeggen dat de overstap naar ForFarmers De Hoop heel goed heeft uitgepakt voor mij. Het is een plezierige samenwerking, ik haal een goed rendement en technisch hele goede resultaten. Sterker nog, ik draai beter dan ooit tevoren.”

Voor de vleespluimveetak, ForFarmers de Hoop, is Nederland en België op dit moment één werkgebied. De beelden zijn gemaakt in België, waar stalbezoek momenteel wel is toegestaan.