Hogere meetmelkproductie dankzij robotdata

Klanten van ForFarmers zijn voor het 8ste jaar op rij koploper in de productie van kilogrammen vet en eiwit per koe.  Over deze jaren produceren klanten van ForFarmers gemiddeld 209 kg meetmelk per koe per jaar meer ten opzichte van het landelijk gemiddelde volgens data van CRV* (+81 kg melk, +0,10% vet en +0,03% eiwit). Bij de huidige melkprijs resulteert dit in 90 euro extra melkgeld per koe per jaar. Wat is het geheim van de smid? In deze minireeks nemen we je mee in het antwoord hierop.

De verschillen met de landelijke gemiddelden zijn te verklaren door de planmatige totaalaanpak van ForFarmers die melkveehouders samen met hun adviseurs kunnen volgen. In deze totaalaanpak staat het verder optimaliseren van voeding, transitie, jongveeopfok en ruwvoerproductie centraal, om daarmee het bedrijfsrendement te verbeteren. Dit realiseren klanten niet alleen door specifieke producten in te zetten. Ook goed advies door slim gebruik van data draagt hieraan bij. Zo geeft bijvoorbeeld het Robot Analyse Programma (RAP) inzicht hoe persistent de veestapel is en aan welke knoppen gedraaid kan worden om de persistentie te verhogen zodat de melkproductie omhoog gaat gedurende de lactatie. In dit artikel leggen wij je uit hoé je dat doet.

Goede productie persistentie met behulp van RAP

Haal je als robotmelker het maximale uit je robot en benut je de volledige potentie van je veestapel? Melkveehouders die met een robot melken zien in RAP in één oogopslag hoe verschillende dier(groep)en (zoals vaarzen, tweede-kalfs koeien en oudere koeien) presteren in de 7-daagse gemiddelde tabellen en grafieken. Per grafiek kan er snel geanalyseerd worden welke (groep) koeien het goed doen en waar er verbetering mogelijk is.

Voorbeelden van situaties waarnaar gekeken wordt in RAP zijn divers. Staan de krachtvoerinstellingen van de dieren goed ingesteld? Of valt de loop op de robot tegen en dienen er andere keuzes gemaakt te maken worden in de krachtvoerverstrekking of het basis rantsoen? Of zakt de productie van bijvoorbeeld de oudere koeien sneller, omdat deze groep dieren meer last heeft van hittestress? Juist de kleine aanpassingen en het bijsturen van individuele of groepen dieren, kunnen grote effecten hebben op de prestatie van de veestapel en de benutting van de melkrobot. Met behulp van RAP is het mogelijk om continue te sturen en alert te zijn op goed persistente melkproductie van de veestapel. Dit resulteert uiteindelijk ook in structureel hogere vet- en eiwitproducties bij het melkvee.

Hieronder is een voorbeeld te zien van een goede productie persistentie, zoals het wordt weergegeven in RAP

Grafiek meetmelkproductie 2
Tabel meetmelkproductie

Meer weten?

Wil je meer weten over RAP of het verbeteren van de vet- en eiwit gehalten in de melk? Of heb je een andere vraag aan onze melkveespecialisten? Neem contact op met je melkveespecialist, accountmanager, klantenservice Herkauwers of regionale ForFarmers dealer.

Meer weten over ‘aanvoerder in vet & eiwit’? Ga naar www.forfarmers.nl/aanvoerder en vraag direct een vrijblijvende vet- en eiwitscan aan bij ForFarmers.