Grasland doorzaaien? Doe het in oktober!

De nazomer/herfst is de ideale periode om aan de slag te gaan met de kwaliteit van het grasland. In veel gevallen kan doorzaaien een prima oplossing zijn om in het voorjaar weer een productieve grasmat te hebben.

Kennis
Melkvee
Geiten
Ruwvoer
Grasland doorzaaien Header news - ForFarmers Nederland

De periode van herinzaaien is voorbij, in veel gevallen kan doorzaaien een prima oplossing zijn om in het voorjaar weer een productieve grasmat te hebben. Doorzaaien in het najaar heeft over het algemeen de voorkeur boven inzaaien in het voorjaar. Oktober is bij uitstek geschikt voor een geslaagde doorzaai, vanwege de ideale omstandigheden (hoge bodemtemperatuur en voldoende vocht). Zelfs met inzaai in de eerste helft van november zijn de laatste jaren goede ervaringen opgedaan. Komt er veel onkruid voor, dan zul je dat eerst moeten bestrijden.

Onkruidbestrijding

De nazomer is de juiste tijd om (wortel)onkruiden in de grasmat aan te pakken. Onkruiden groeien in deze periode doorgaans goed en nemen middelen daardoor snel en goed op. Wortelonkruiden, zoals ridderzuring en paardenbloem, hebben in de nazomer bovendien een neerwaartse sapstroom. Ze transporteren de opgenomen middelen naar de ondergrondse delen, waar de herbiciden hun werk doen. Lees meer over onkruidbestrijding in grasland in de nazomer.

Optimale condities voor doorzaaien

Grasland kan, eventueel na bestrijding van het onkruid, prima in oktober worden doorgezaaid. De omstandigheden zijn in oktober vaak ideaal, omdat de bodemtemperatuur dan nog hoog is en de groeikracht (en dus de concurrentie) van de bestaande grasmat minder groot. Belangrijke aandachtspunten:

  • Zaai alleen door bij een vochtige (kneedbare) toplaag; zaai niet door bij een uitgedroogde of juist natte toplaag. In minimaal de bovenste 5 cm van de bodem moet vocht aanwezig zijn.
  • Zaai niet meer door als de bodem te koud is, bijvoorbeeld als de bodemtemperatuur onder de 8 graden is. Stel in het geval van nachtvorst het doorzaai-tijdstip uit.
  • Een voldoende hoge temperatuur en de verwachting van neerslag heeft een positieve invloed op het succes van doorzaaien.
  • De gewenste bodem-pH van gras ligt tussen 5 en 6. Voor veengrond is dit rond de 5. Voor (zware) kleigrond rond de 6 en zandgrond zit daar tussenin met 5,5.

Kort maaien

Maai het gras kort af voordat je gaat doorzaaien. Hierdoor duurt het langer voordat hergroei van het bestaande gras begint en wordt de concurrentiekracht ten opzichte van het nieuwe grasplantje verlaagd. Bovendien verhoog je de kans dat het zaaizaad goed contact maakt met de bodem.

Graslandeggen

Verwijder ruwbeemd en dood gras vóór het doorzaaien, bijvoorbeeld met behulp van een graslandeg. Met deze eg wordt de grasmat flink opengetrokken en worden de ondiep wortelende onkruidgrassen als ruwbeemd en straatgras eenvoudig uit de grond getrokken en onschadelijk gemaakt. Tegelijkertijd kam je zo de dode grassen uit en worden onkruiden verwijderd.

Kies liever voor een ‘straffe’ graslandeg dan voor de wiedeg. Een graslandeg werkt agressiever in de graszode. Let op dat een graslandeg in gras-klaverperceel het aandeel klaver laat dalen, witte klaver zal zich wel weer herstellen.

Hoeveelheid zaaizaad

Wil je grasland repareren, bijvoorbeeld na een periode van droogte, dan volstaat een zaaihoeveelheid van 20-25 kg per hectare.

Kiest je voor doorzaai om de botanische samenstelling van het grasland periodiek te onderhouden, dan volstaat een zaaihoeveelheid van 10-15 kg per hectare.

Topgrass Doorzaai, het juiste doorzaaimengsel

Gegarandeerde opkomst is de belangrijkste eigenschap van een goed doorzaai-grasmengsel. Topgrass Doorzaai is een mengsel van 70% tetraploïd en 30% diploïd Engels raaigras en is samengesteld met de toprassen van de rassenlijst, die allen snel kiemen.

Engels raaigras combineert het beste alle gewenste landbouwkundige eigenschappen zoals een hoge drogestofopbrengst, goede standvastigheid, hoge voederwaarde, voldoende droogteresistentie en wintervastheid.

Zaaidiepte

Indien de zaaimachine het graszaad kan inwerken, zaai dan op een diepte van twee keer de zaadlengte, meestal is dit 12 tot 15 mm diep. Zorg voor een zo goed mogelijk contact tussen de zaden en de grond; rol desgewenst na met een Cambrigde-rol en zorg bij het gebruik van een schijvendoorzaaimachine dat de sneden zo veel mogelijk sluiten.

Gebruik voor het doorzaaien bij voorkeur een doorzaaimachine zoals een ’sleuvenzaaimachine’ met rollen. Heeft de zaaimachine geen rollen om het zaad goed aan te drukken, rol de grond dan na het zaaien. Overleg met uw loonwerker.

Neem contact op met onze ruwvoerpecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA Ruwvoer