Goede reproductieresultaten met oudere geiten? Geen probleem!

Niet elke geitenhouder durft het aan, maar Lisanne Brasser en Johan Blom zien op hun beide locaties dat het prima kan. Om de tweede locatie met de eigen veestapel te bevolken, lieten ze ook geiten tussen zes en dertien jaar oud aandekken. Dat beviel zo goed, dat ze al drie jaar op rij succes boeken met deze aanpak.

Kennis
Geiten
Johan Blom Lisanne Brasser Header news - ForFarmers Nederland

Genetische potentie

In het Gelderse Herwijnen houdt het ambitieuze stel 1.500 geiten op de thuislocatie en sinds 2018 ook 1.200 geiten op een tweede locatie. Om ziekte-insleep te voorkomen wilden ze de destijds nieuwe locatie volledig bevolken met de eigen veestapel. “Normaal houden we 20% vervanging aan. Alles wat we na natuurlijke selectie tekort komen, vullen we aan met het dekken van oudere geiten”, legt Lisanne uit. “Voorwaarde is wel dat deze geiten een goede genetische potentie hebben.”

Management- en voermaatregelen

Om de geiten maximaal te ondersteunen concentreren de geitenhouders de dekperiode vanaf 1 oktober in twee à drie weken, zodat de geiten allemaal in kort tijdsbestek aflammeren in maart. Johan en Lisanne kunnen daardoor de oudere geiten optimale zorg geven rondom werpen. Ook het voerregime stemmen ze af op de behoefte van de iets oudere geit. “Rondom het lammeren verstrekken we preventief propyleenglycerol (energieboost) over het voer om een negatieve energiebalans te voorkomen en extra calcium om een vlot geboorteproces te bevorderen”, licht Lisanne toe. Geitenspecialist Jelle van de Mortel legt uit dat gedurende de dracht het rantsoen is gericht op een gezonde perswerking: “Dat houdt in minimaal 1,25 kg ds kwalitatief goed ruwvoer en maximaal 0,9 kg brok, aangevuld met losse grondstoffen en bijproducten.” De geitenhouders houden een gezonde conditieopbouw van de geiten daarbij goed in de gaten.

Geit met pasgeboren lam 800 535

Duurzame productie

De aanpak werpt zijn vruchten af. Lisanne: “Van de 740 drachtige geiten tussen zes en dertien jaar hebben we nu 710 verse geiten aan de melk. De oudere geiten komen goed op de melk en draaien gewoon mee. Tussen de lammeren van oudere of jongere moeders zien we geen verschil. Daarnaast moeten we ongeveer 7% van de oudere dieren rondom aflammeren behandelen.”

Prima cijfers die ook een jonger koppel niet zouden misstaan. Jelle telt door: “De opfokkosten van een lam zijn best hoog, dus als je ze als melkgeit langer en op goed productieniveau kunt aanhouden, is dat gunstiger voor de kosten en duurzamer voor de geiten. Met de juiste aanpak houden we de geiten lang gezond.”