Een vlotte start met robotmelken voor Familie Lemmens

Sinds begin vorig jaar worden de koeien van de familie Lemmens dagelijks automatisch gemolken. Met behulp van de robotdealer en ForFarmers-robotspecialist Tijs Vinken maakten de veehouders een goed plan. Nu blikken ze terug op een vlotte start met goede resultaten: Vergeleken met een jaar geleden is het rollend jaargemiddelde al met 375 kilo per koe gestegen tot ruim 10.630 kilo, met stabiele gehalten.

Kennis
Melkvee
Robotmelken
Familie Lemmens

Het bedrijf van de familie Lemmens in het Limburgse Schimmert is om een aantal redenen bijzonder: de ligging tegen de bebouwde kom, de Limburgse carréhoeve en de boerderijwinkel zijn niet standaard. De authentieke uitstraling aan de voorkant staat in contrast met de situatie achter op het erf: daar staat een modern bedrijf met sinds vorig jaar een automatisch melksysteem helemaal geïntegreerd in de bestaande situatie. De plannen waren al enkele jaren oud; het melken met de 2 x 4 visgraat duurde zo’n 2 tot 2,5 uur per melkbeurt en uitbreiden was niet mogelijk. “Automatisch melken was daarom de beste optie”, vertelt vader André. Maar er was ook uitbreiding van het aantal boxen nodig. Het aanvragen van de vergunningen heeft lang geduurd. Inmiddels is alles gerealiseerd: in een aangebouwd stalgedeelte staan 32 boxen en op 12 vrijgekomen plaatsen voor in de stal is een robotruimte gebouwd. Daar doet een gebruikte GEA-MIOne met 2 boxen onverstoorbaar zijn kunstje. De dealer heeft deze vijf jaar oude robot laten reviseren. André: “Dat scheelt de helft aan investeringskosten.” Het type robot maakt het ook goedkoper: “Voor dit aantal koeien zijn anders twee robots nodig”, vult zoon Bert aan.

Veel vragen over de juiste opstelling

Voorafgaand aan het plaatsen van de robot moesten de ondernemers nog wel knopen doorhakken. Wel of geen vrij koeverkeer bijvoorbeeld. Om de capaciteit optimaal te benutten, is gekozen voor een wachtruimte gecombineerd met vrij koeverkeer: koeien kunnen vrij van de ligboxen naar het voerhek lopen en weer terug. Maar om in de wachtruimte te komen moeten ze vrijwillig door een selectiepoort. Hierdoor komen alleen koeien in de robot die ook melktoestemming hebben en wordt de robotcapaciteit optimaal benut. “Via onze dealer lag dit plan er in grote lijnen al. We hebben het laten beoordelen door het robotteam van ForFarmers.” Zo is ForFarmers-robotspecialist Tijs Vinken nauw betrokken bij het hele proces. Tijs: “We hebben de plannen in het team besproken en discussie gehad over of de koeien goed naar de wachtruimte zouden komen. Dat blijkt goed uit te pakken.” Verder waren er vragen over de plaats en bereikbaarheid van het strohok, de ruimte met de bekapbox en wel of geen weideselectiepoort. Wat dat laatste betreft: die is er niet gekomen. “Tijdens de opstart zijn de koeien een maand binnengebleven, om beter aan de robot te wennen”, aldus Bert. De koeien gaan dagelijks naar buiten en dat gaat prima met de robot. Ze komen weer graag naar binnen, ook omdat ze binnen altijd een volle voergoot aantreffen. Van ophaalkoeien is daardoor nauwelijks sprake.

Opstart: na een paar dagen hadden de meeste koeien het te pakken

De opstartperiode is de ondernemers goed bijgebleven. Bert: “De eerste avond dacht ik, dit gaat ‘m niet worden.” Maar na een paar dagen hadden de meeste koeien het al te pakken. Wat hielp was dat de koeien alle krachtvoer in de robot kregen. Ook liepen ze de laatste weken in de oude melkstal al door de robotruimte heen, zodat ze al wat gewend waren. “Het zijn rustige koeien, en dat is altijd een voordeel bij robotmelken”, merkt Tijs op: “Het belangrijkste advies aan veehouders? Blijf rustig, het komt goed."

Optimaliseren van de instellingen

Voor het optimaliseren van de instellingen heeft ForFarmers onder andere RAP (Robot Analyse Programma) beschikbaar. Met dit programma zijn eind vorig jaar de instellingen en krachtvoertabellen geanalyseerd en aangepast. Door middel van een dynamische melkvoertabel worden de hoogproductieve koeien vanaf 4 weken extra beloond tot maximaal 10 kilo krachtvoer, verdeeld over de robot en de krachtvoerbox. “Daardoor blijven de koeien beter in conditie” Ook zorgt het voor een hele efficiënte melkproductie. De voergift wordt op basis van de werkelijke productie afgebouwd. “Hierdoor blijven koeien langer hoog in productie, ze zijn persistenter”, ziet André. Vergeleken met een jaar geleden is het rollend jaargemiddelde al met 375 kilo per koe gestegen tot ruim 10.630 kilo per jaar. Daarbij blijven de gehalten nagenoeg gelijk. De BSK steeg van 48-50 naar 53-55.

Forse arbeidsbesparing en meer flexibiliteit

Nu bijna een jaar later lijkt het alsof de ondernemers nooit anders hebben gedaan. De robot is helemaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Ze hebben een nieuw werkritme gevonden met een forse arbeidsbesparing en meer flexibiliteit. “Nu kan één man het werk alleen af en dat was ook de bedoeling.” Het aantal ophaalkoeien is zeer laag en mocht er een storing zijn dan lost Bert dat meestal zelf op. André vindt het wel jammer dat de koeien met de mooiste uiers het minst goed melken. “Spenen die recht achter elkaar staan, zijn het moeilijkste voor de robot.” Samen met adviseur Tijs blijven ze de vinger aan de pols houden en werken aan verbetering. De gehalten kunnen misschien nog iets omhoog. Ook zijn grote vaarzen met een hoog uier een aandachtspunt; al jaren wordt gefokt op robotkenmerken, maar hoogte was daar niet in meegenomen. “Sommige vaarzen zijn nu te hoog voor de robot. Maar het belangrijkste is zorgen dat het lekker blijft lopen zoals het nu doet, aldus André. ”Ik zou de robot niet meer willen missen.”

Melkveebedrijf Lemmens

André en Bert Lemmens hebben in maatschap een melkveebedrijf met circa 100 melkkoeien en 70 stuks jongvee waarvan een klein deel op een andere locatie. De ondernemers hebben zo’n 100 hectare grond in gebruik, waarvan ongeveer de helft voor akkerbouw. De huiskavel is circa 25 hectare groot en wordt gebruikt voor beweiding. De koeien hebben een rollend jaargemiddelde van ruim 10.630 kilo melk met 4,34% vet en 3,53% eiwit.

Ook een vlotte start met robotmelken?

De afgelopen jaren heeft het robotteam van ForFarmers meer dan 500 bedrijven succesvol begeleid bij het opstarten. Zowel bij de oriëntatie, als bij de voorbereiding en het daadwerkelijke moment van opstarten staan onze robotspecialisten u bij met een onafhankelijk advies.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Kijk dan op www.forfarmers.nl/opstarten, neem contact op met uw regionale ForFarmers-dealer of met onze klantenservice: T: +31 (0) 88 024 8010 E: herkauwers@forfarmers.eu