Behaal meer rendement door vleesvarkensslachtgegevens te monitoren

De karkasanalyse is een online analyse- en monitoringsmodel van ForFarmers. Met dit programma analyseer en monitor je je eigen bedrijfsgegevens en krijg je inzicht in de diverse kosten en opbrengsten van jouw slachtvarkens. Sander Donkers, varkensspecialist licht toe: “Door slachtgegevens te analyseren en een plan van aanpak te maken, worden verbeterpunten zichtbaar en kunnen jouw varkens meer gaan opleveren. Daarna monitor je om de aanpassingen goed te volgen. Zo kun je bijvoorbeeld gerichte afleverstrategie aanpassingen maken om jouw bedrijfsresultaten te verbeteren.”

Kennis
Varkens
Vleesvarkens
Varken header - ForFarmers Nederland

Wat is een karkasanalyse?

De karkasanalyse houdt in dat de slachtgegevens van vleesvarkens worden verwerkt en geanalyseerd. Data kan op een eenvoudige manier met ForFarmers gedeeld worden, zodat jouw adviseur met jou kan meekijken en je kan adviseren over het te behalen rendement. “Er worden verschillende criteria gemeten. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de prestaties van de vleesvarkens te evalueren en te vergelijken met onze eigen unieke benchmark, op basis van bedrijven met vergelijkbare rassen en concepten” verteld Sander.

“Door de karkasanalyse kun je jouw afleverstrategie aanpassen” voegt Sander toe. “Bijvoorbeeld, zwaardere varkens hebben vaak meer spier en spek, wat kan resulteren in een hogere of lagere uitbetaling. Daarnaast kunnen voersoorten en voerschema’s worden aangepast om de gewenste verhouding tussen spier en spek te bereiken, wat uiteindelijk leidt tot een combinatie van een hoge opbrengst per varken en het hoogste rendement per afdeling.”

De karkasanalyse is eenvoudig in gebruik. De slachtgegevens worden verwerkt in een geautomatiseerd systeem dat na levering een rapport verstuurd naar de specialist en/of bedrijf. De resultaten neemt de specialist met jou door om samen te bepalen op welke waardes we gaan bijsturen. 




De volgende criteria worden gemeten:

  • Gewicht
    Het gewicht van vleesvarkens wordt gemeten om het uitbetalingsgewicht te bepalen.
  • Spierdikte:
    De spierdikte wordt gemeten met prikpistool. Het prikpistool is een soort pistool met een lange naald waarmee in het karkas wordt geprikt. De spierdikte geeft een indicatie van het vleespercentage van het vleesvarken.
  • Spekdikte:
    De spekdikte wordt op dezelfde manier gemeten als de spierdikte en geeft de spekpercentage van het vleesvarken aan.
  • Vleespercentage:
    Het vleespercentage wordt berekend op basis van een formule over de spierdikte en spekdikte en geeft aan hoeveel procent van het karkas uit vlees bestaat. De formule gaat als volgt: vleespercentage = (0.6549 x spekdikte) + (0.0207 x spierdikte).

Meer geld voor jouw varken

Op basis van je uitbetalingsschema krijg je een korting of toeslag op het geslachte vleesvarken. Sander geeft aan: “Een vleesvarken met een bepaald gewicht, spierdikte en spekdikte kan een hogere prijs opleveren. Daarnaast bestaat er ook per concept een ideaal varken, deze heeft de juiste spier- en spekdikte en daar krijg je een toeslag voor.”

De gezondheid van het varken

Naast de economische voordelen biedt de karkasanalyse ook inzichten in de gezondheid van de dieren. “Tijdens de slacht worden organen zoals de longen en de lever beoordeeld op afwijkingen, wat kan wijzen op gezondheidsproblemen zoals worminfecties of luchtwegaandoeningen” verteld Sander. Deze informatie helpt varkenshouders om tijdig in te grijpen en de algehele gezondheid van hun vleesvarkens te verbeteren.

De karkasanalyse is een waardevol hulpmiddel om jouw afleverstrategie te optimaliseren. Door gedetailleerde slachtgegevens te analyseren, kun je gerichte aanpassingen maken in jouw management- en voerschema’s, wat leidt tot betere prestaties en hogere winsten.

Hoe worden de criteria gemeten?

Het gebruik van een prikpistool gebeurt altijd op dezelfde plek, in de linker karkashelft tussen de derde en vierde rib van achteren en 6 centimeter uit het kliefvlak. De naald bevat een meetvenster met een lichtgevoelige cel. Op basis van lichtreflectie maakt het apparaat onderscheid tussen spek en spieren. Bij het terugtrekken van de naald kan zo de spek- en spierdikte worden bepaald. 

Prikpistool CTA Block Text media 1140 x 1520 px

Neem contact op met onze varkensspecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA varkens