Een (naderend) ruwvoertekort? Maak nu een ruwvoerplan

In diverse regio’s dreigen ruwvoertekorten te ontstaan. Maak een ruwvoerplan om in beeld te brengen waar ruwvoer bespaard kan worden. Samen met de specialist bekijk je welke strategie het beste past en wat per diergroep de mogelijkheden zijn om ruwvoer te besparen.

Kennis
Melkvee
Melkveevoeding
Koe aan voerhek ruwvoer header news - ForFarmers Nederland

Geen enkel ruwvoerseizoen is hetzelfde. Dat maakt het doorgaans leuk, maar dit jaar kampen veel gebieden helaas met grote uitdagingen. De groei van de snijmais is in vele gebieden zorgelijk. Ook de gewonnen graskuilen wisselen regionaal sterk. Met name de kwantiteit ontbreekt op veel plekken en afgaand op de eerste kuiluitslagen wisselt de kwaliteit sterk. Het is daarom raadzaam om samen met je specialist een ruwvoerplan te maken en tijdig een strategie te bepalen.

Maak een ruwvoerplan

Bereken samen met je specialist hoeveel ruwvoer je nog hebt en hoe lang je hiermee vooruit kunt. De beste manier om ruwvoer te besparen is om ruwvoer elders aan te kopen. Neem contact met ons op om gras- of maiskuil aan te kopen. Is dit geen optie? Kijk dan welke vervangers je per diercategorie kunt inzetten.

Melkvee

Strategie 1: Rustig verteerbare brokken

Je kunt ruwvoer besparen door tijdelijk meer krachtvoer te verstrekken. Topbrok Stabiel en Powerbrok Effectief zijn speciaal ontwikkeld om op een veilige manier veel kilo’s te kunnen voeren. Door meer krachtvoer te voeren, bespaar je gemiddeld 3 kg drogestof ruwvoer per koe per dag.

Strategie 2: Ruwvoermeel en ruwvoerbrok

Ruwvoermeel en ruwvoerbrok zijn mengsels met veel rustig verteerbare grondstoffen, hierdoor is het goed inzetbaar als ruwvoervervanger. De voeders zijn speciaal ontwikkeld om aan het basisrantsoen toe te voegen. Inzet van deze voeders bespaart 2 kg drogestof ruwvoer per koe per dag. Ruwvoermeel is ook in een Non GMO-variant beschikbaar.

Strategie 3: Bijproducten

Je kunt ruwvoer ook vervangen door een combinatie van natte of droge bijproducten en structuur. Een goede optie om snijmais te vervangen is de inzet van stapelbaar product All Mixx.

Droge koeien

Strategie 1: Droogstand Totaal, compleet rantsoen voor droge koeien

Droogstand Totaal is een compleet gemengd rantsoen voor droge koeien. Het product bestaat uit een mengsel van ruwvoer, grondstoffen, bijproducten en droogstandsmineralen en sluit naadloos aan bij de behoefte van de droge koe. Voordelig, want je hoeft je eigen ruwvoervoorraad niet aan te breken. In de close-up-fase dient het rantsoen aangevuld te worden met Transitiebrok. Overstappen op Droogstand Totaal bespaart gemiddeld 12 kg drogestof ruwvoer per droge koe per dag.

Strategie 2: Stro-brok rantsoen

Een andere optie om ruwvoer te besparen is een stro-brok rantsoen voor de droge koeien. Droogstandsbrok Compleet dekt de volledige nutriëntenbehoefte van een droge koe. Het rantsoen dient enkel aangevuld te worden met 6-7 kg kort gesneden stro. De brok zorgt voor maximale ondersteuning van de weerstand en gezondheid, helpt melkziekte voorkomen en zorgt voor een gezonde start van kalf en koe. De far-offgroep start op met 5 kg brok en in de close-up-periode loopt de gift op naar 8 kg. Door over te stappen op een stro-brok rantsoen bespaar je gemiddeld 12 kg drogestof ruwvoer per droge koe per dag.

Jongvee

Ook bij het jongvee kun je ruwvoer besparen door over te stappen op een stro-brok rantsoen. Vitabrok Pink is een speciaal voor stro-brok rantsoenen ontwikkelde krachtvoersoort. De brok dekt de complete energie-, eiwit- en mineralenbehoefte van de pinken en is geschikt voor jongvee vanaf 10 maanden oud (uitgaande van een goede ontwikkeling en een afkalfleeftijd van 24 maanden). Een stro-brok rantsoen bij pinken werkt eenvoudig, gemakkelijk en verkleint de kans op voerfouten.

Wil je overstappen op een stro-brok rantsoen? Bespreek dit vooraf goed met je melkvee- of jongveespecialist. Er zijn wel een aantal belangrijke randvoorwaarden: krachtvoer moet gespreid worden gevoerd, in minimaal 2 porties per dag en er moet voldoende vreetruimte aanwezig zijn. Daarnaast is een goede strokwaliteit van groot belang.

Neem contact op met onze melkveespecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA Melkvee